Hulp bij Echtscheiding

Echtscheiding

Echtscheiding

U en uw partner gaan scheiden. Er komt in dat geval veel op u af. Wilt u samen scheiden of wilt u liever alleen naar een advocaat? Of heeft u een ander juridisch probleem? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze en het vinden van de beste professional bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat uw zaak in goede handen is. U kunt ook zelf op onze website een geschikte advocaat of mediator bij u in de buurt vinden. Rechtsbijstand wordt verleend in alle regio’s.

STAPPENPLAN

Iedere echtscheiding is uniek en iedere mediation is uniek. Daarom biedt DOOR1DEUR altijd maatwerk naar uw persoonlijke situatie en wensen. Over het algemeen zijn daarbij de volgende stappen te onderscheiden:

1. Kennismaking met de mediator

Toelichting op de werkwijze en de mogelijke diensten  van DOOR1DEUR. Samen kijken we wat past bij uw wensen (bijv. wilt u zoveel mogelijk zelf doen of juist zoveel mogelijk ontzorgd worden) en wat de kosten zijn. De mediator toetst of u mogelijk in aanmerking komt voor toevoeging (subsidie), waardoor u een groot deel van kosten van de echtscheiding vergoed krijgt.

2. Start van de mediation

We bespreken de spelregels van de mediation en tekenen de mediationovereenkomst. Vervolgens is er ruim aandacht voor de zogenoemde ‘scheidingsmelding’: we staan stil bij het waarom van de echtscheiding, wat betekent dit voor u beiden, wat heeft u van elkaar nodig om samen tot goede afspraken te komen die voor u beiden een nieuwe start mogelijk maken?

3. Tijdelijke afspraken

Met hulp van de mediator maakt u samen tijdelijke afspraken over de periode totdat de echtscheiding definitief is. O.a. wie woont waar, wie zorgt er wanneer voor de kinderen, financiële regeling etc..

4. Inventarisatie van uw toekomstwensen en uw financiële en juridische situatie

We bespreken wat u ieder nodig heeft om een nieuwe start te kunnen maken, welke gegevens opgezocht moeten worden om een  verdeling en alimentatieberekeningen te kunnen maken en hoe er moet worden verdeeld  (volgens gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden etc.).

5. Afspraken over de kinderen

Minderjarige kinderen krijgen uitgebreid de aandacht. Hoe vertelt u hun over de echtscheiding? Wat betekent de scheiding voor hen? Wat kunt u als ouders doen om uw kinderen zoveel mogelijk te ontlasten? Welke zorgregeling sluit het beste aan bij de leeftijd van uw kinderen en uw persoonlijke situatie? De mediator is op dit vlak zeer deskundig kan u hier uitgebreid in adviseren en bijstaan. Indien gewenst kan er ook een gesprek tussen de kinderen en de mediator plaatsvinden waarin de kinderen kunnen aangeven wat hun behoeften zijn. Beslissingen liggen natuurlijk altijd bij u als ouder en niet bij het kind.

6. Financiële afspraken

Alle bezittingen worden verdeeld en we maken afspraken over kinderalimentatie, eventuele partneralimentatie, de verdeling van het pensioen, het huis, de inboedel etc..

7. Scheidingsconvenant

Alle afspraken worden in goed overleg verwoord in een duidelijk en goed leesbaar scheidingsconvenant.

8. Juridische en formele afhandeling

Een advocaat toetst het scheidingsconvenant en leidt het door naar de rechtbank. De rechter neemt vervolgens een besluit (= beschikking). De advocaat schrijft deze beschikking voor u in in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf dat moment bent u officieel gescheiden.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Wilt u precies weten wat te doen bij scheiding, neem dan telefonisch contact met ons op en/of vraag vrijblijvend een gesprek aan. Ons telefoonnummer is 055-8434552.